historia spiral

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-07-27
Spiral eller p-spiraler är en typ av preventivmedel medicinteknisk produkt placeras i livmodern . De förhindrar graviditet eftersom deras närvaro i livmodern är ett främmande föremål som orsakar orgeln att släppa fler vita blodkroppar och enzymer prostaglandin . Dessa framkallade ämnen skada både spermier och ägg , stoppa effektivt gödsling

vagitorium

Idén om spiral kom från vagitorier . Detta är en mycket äldre medicinteknisk produkt att även sattes in i slidan och livmodern , inte nödvändigtvis användas som preventivmedel . Behandling av framfall av livmodern var den gemensamma funktionen av terapeutiska vagitorier . En särskild typ av vagitorium-stäven vagitorium hade en central stam sträcker sig in i livmodern så att enheten kan hållas på plats samtidigt som det täcker livmoderhalsen . Stem vagitorier i kombination med spermiedödande medel , var klart preventivmedel i funktion .

Grafenberg Ring

Dr Ernst Grafenberg Tyskland började experimentera och utveckla spiral så tidigt som 1909 . På 1920-talet han rapporterade en hög framgång i att förhindra graviditet genom en anordning han utvecklat , formad som en ring och gjord av Gut och upprullade silver . År 1934 en variant av detta har utvecklats av Tenrei Ota , en japansk läkare , och skillnaden var att guld och guldpläterad silver användes . Dessa prototyper har inte vanligen används av allmänheten under denna period eftersom de ofta resulterade i infektion . Antibiotika fortfarande på att upptäckas i 1940-talet och sådana infektioner på den tiden kunde lätt bli dödlig .

Lippes Loop

En av de första säkra spiral har utvecklats av en namngiven amerikansk gynekolog , Jack Lippes . Han experimenterade med Grafenberg ringen och dess Ota variation och bygger på hans egen design . Hans betydande bidrag var användningen av polyetylen som ett material som biologiskt var inert . Han bildade detta till en dubbel loop (därav namnet ) med en tråd förlängning hängande från det för enklare extraktion . Tråden senare färgat blått för bättre synlighet.

Dalkon Shield

Under 1960 och 1970 några amerikanska läkemedelsföretagen hoppade grundlig testning av IUD produkter till snabba distribution . Den mest ökända av dessa var Dalkon Shield från AH Robins bolaget . Kvinnor som använt den här produkten kände smärta under införande och så småningom utvecklades en infektion . De misslyckade Dalkon Shield och den därav rad stämningar som praktiskt taget uppstod stannade distribution av spiral i USA . Det som är bra som kom ur det var att statliga normer slutligen fastställdes för spiral . Tidigare spiral inte behövde Food and Drug Administration godkännande eftersom de tekniskt -enheter inte droger

förekommande typer

spiral för närvarande har två generella typer : . koppar -baserade och hormonella . Kopparbaserade spiral har en plast T -formen sår med koppartråd. Armarna på T-frame tjänar till att hålla enheten på plats och koppar materialet har ett spermiedödande effekt . Hormonella spiral å andra sidan ut progesteron eller progestin (den syntetiska variant av progesteron ) i livmodern . Deras effekt är liknande den som produceras av hormon-baserade p-piller läkemedel .

Previous:nothing Next:behandlingar av erektil dysfunktion

Relaterade artiklar


 • genitala vårtor diagnos
 • reproduktiva hälsan
 • Hur stor är chansen att bli gravid efter en vasektomi ?
 • Hur länge behöver jag vänta på STD -test?
 • STD & sti symtom
 • hur du kontrollerar att ett barn är ordentligt vaccinerade i hans eller hennes andra år
 • alternativa behandlingar för erektil dysfunktion
 • HPV -vaccin lagar
 • manliga symptom på HPV
 • alternativ växtbaserade läkemedel för erektil dysfunktion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com