struktur röda cellmembran

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-11-13
Röda blodkroppar, även känd som erytrocyter, är viktiga för att alla andra celler i människokroppen eftersom de transportera syre. Deras funktion biträds av sin struktur. Membranen av röda blodkroppar är av särskilt intresse eftersom det ger cellen stabilitet och möjliggör utbyte av vätskor och näringsämnen

Lipider

De flesta av de röda blodkropparnas membran består av lipider. Det finns faktiskt två lager av lipider i membranet. En innehåller laddade lipider, medan den andra innehåller oladdade lipider. Det yttre lagret av membranet (cirka 55 procent av helheten) består av oladdade lipider. Laddade lipider utgör det inre lagret, vilket är ungefär 42 procent av helheten. Mellan detta lipid bi-lager, det finns ett tunt lager av kolesterol. Hela denna struktur kan ses som en enkel smörgås.

Proteiner

Proteiner är ansvariga för mycket av membranet s form. Integral proteiner är belägna inom membranet. Perifera proteiner sitter på toppen av membranet för att bilda cellens "skelett. "Den integrerade proteiner ansluta perifera proteiner i membranet, medan perifera proteiner ansvarar för cellmembranens elasticitet och stabilitet.

Shape

Om undersökas på molekylär nivå, röda blodkroppar membran visas sexkantiga, består av 6 spectrin molekyler. Den spectrin molekyler ge hela skalet ett BIKONKAV form (cellen är tunnare i mitten). Det är därför de röda blodkropparna ibland sägs likna munkar. Den BIKONKAV formen faktiskt är till fördel för cellen eftersom det skapar en större yta och volym.

Med ökad yta och volym, kan cellen transportera mer syre och utbyta mer vätska. Ibland gör att kroppen röda blodkroppar som inte har den rätta formen. Ett exempel på detta är en sjukdom som kallas sicklecellanemi.

Porer

porer i cellmembranet möjliggöra överföring av vatten och andra ämnen in och ut ur cellen. I en process som kallas osmos, där det finns en hög koncentration av vattenmolekyler, kommer molekylerna korsa ett membran till ett område med låg vatten molekyl koncentration.

Röda blodkroppar använda osmos för att få vatten in och ut ur cellen genom porerna. Cellen kan på så sätt upprätthålla en balans mellan insidan av cellen och den yttre miljön.

Stabilitet

Röda blodkroppar är mycket flexibel tack vare förmågan hos spectrin molekylerna i membranet för att ändra formation under tryck. Detta möjliggör att cellen vara extremt stabilt även när den förs genom blodkärl. Naturligtvis cellmembranen inte oförstörbara grund av sin struktur-med tillräckligt tryck kommer obligationer i spectrin molekylen hexagon bli ohjälpligt felaktigt.

Previous:nothing Next:Medicare regler och föreskrifter

Relaterade artiklar


 • läkemedel avsedda för barn gas
 • vad är en vitt brus maskin?
 • hur man kan bli av pesky tonsill stenar
 • biverkningar av ovestin
 • skulle klimakteriet orsaka högt blodtryck?
 • teen abort lagar
 • bedrail risker för äldre
 • fördelarna med röntgenstrålar
 • hur man undviker förkylning
 • hur dechiffrera din omfattande metabolisk panel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com