Hur lång tid spermier i en kvinnas kropp?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-10
Befruktning börjar när en spermie och ägg säkring för att skapa ett nytt liv. För att detta ska ske måste tidpunkten vara rätt. Eftersom spermier kan bara leva i en kvinnas kropp under en kort period, är det viktigt att samlag tidsinställda runt ägglossningen

Sperm

Spermier är en typ av kön cell som är producerad av en man. Det produceras inne i testiklarna och lossas genom utlösning. När utlösning har inträffat under samlag, resor spermierna genom livmoderhalsen och livmodern av den kvinnliga och in i äggledarna. När spermier i äggledaren kommer det att hitta en nyutgiven ägg och kommer att försöka förena. Om spermier på att befrukta ägget, kommer det nybildade cellen resa ner till livmodern för att implanteras i livmoderväggen och för att påbörja processen med att utveckla ett nytt liv.

Fakta

Den genomsnittliga mannen får utlösning mellan 180 miljoner och 400 miljoner spermier per utlösning. Det tar dock bara en spermie för att befrukta ett ägg. Män som producerar 20 miljoner färre spermier per utlösning anses ha fertilitetsproblem.

Spermier tar 10 veckor att mogna, och under denna tid spermierna kvar inne i testiklarna. När mogen, kommer spermierna väntar utlösning. När utropade, det tar ungefär fem minuter till en timme för att nå äggledarna. Väl inne i äggledarna, kan spermierna stannar mellan två och fem dagar innan de utvisas ur kroppen.

Funktion

Den huvudsakliga funktionen av spermier är reproduktion. Vid samlag, om en man får utlösning inuti kvinnans kropp kommer spermier börja resa genom livmoderhalsen och livmodern tills den når äggledaren.

Om ett ägg är närvarande, spermierna binder till det yttersta skiktet ligger på ägg och börjar att släppa ett enzym. Detta enzym orsakar beläggning av ägget att bryta ner och gör det möjligt för spermien att konsumera på barriären. Om spermier lyckas nå den inre delen av ägget, kommer alla andra spermier hindras från att komma in ägget. Så snart spermier kommer in i ägget, de båda smälter samman och påbörja processen DNA-replikation. Det nybildade blastocyte når ner till äggledarna till livmodern och börjar implantera eller fästa, mot väggen. Det är här det kommer att utvecklas till ett foster.

Om ett ägg är inte närvarande vid tidpunkten för utlösning, kommer spermierna kvar i äggledaren tills det avvisas av de kvinnliga kroppen eller tills den möter med en nyligen haft ägglossning ägg.

Tidsplan

Den normala tidsramen för spermier att leva inuti en kvinnas kropp är två till tre dagar. Däremot kan spermier leva inuti kroppen under fem dagar så länge som förhållandena är gynnsamma. För villkoren att vara gynnsam, måste bördig livmoderhalssekretet vara närvarande. Livmoderhalsens slem som har samma konsistens som äggvita anses bördig och ger stöd för spermierna samtidigt som man försöker befrukta ägget. I denna typ av livmoderhalssekretet, kan spermier rör sig snabbare och kan också dra nytta av det skyddande lagret som slem ger.

Även spermier kan leva inuti en kvinnas kropp upp till fem dagar, är majoriteten av spermier utvisas inom några timmar efter utlösning.

Överväganden

Eftersom spermier kan leva inne i kroppen i upp till fem dagar, par som vill förhindra graviditet bör undvika att ha oskyddat sex under veckan före ägglossningen. Detta gör att spermierna att utvisas innan ägget släpps. Om kön sker skall preventivmetoder användas om graviditet inte önskas.

Previous:nothing Next:hur man kan sluta ett utslag röka patch

Relaterade artiklar


 • tre sjukdomar orsakade av rökning
 • hur man rengör öronen med mineralolja
 • barn med knäsmärta
 • salt lampa förmåner
 • hepatit C & interferon behandling
 • hur man dödar flugor utan swatter
 • löss villkor & symtom
 • biverkningar av steroider för kvinnor
 • blodiga näsor hos barn
 • Graviditet & anti depressiva
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com