normala kortisol sortiment

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-08-23
Kortisol är ett hormon som utsöndras av binjuren. Det belopp som frigörs till följd av stress och kan påverka blodtrycket, bland andra kroppsliga funktioner. Även känd som "stresshormonet" kortisol är viktig för kroppens förmåga att förbereda sig för stressande situationer. En liten ökning av kortisolnivåer tillåter en person att ha en kort explosion av energi och ökad immunitet och minne. Kortisol är också viktigt att återvända kroppen tillbaka till det normala

normala nivåer

Kortisol varierar under dagen. Det är typiskt för nivåerna vara lägst på natten före sänggåendet och högst på morgonen på att vakna upp. Det finns vissa miljöfaktorer som kan kasta av sig som låg något, som t ex onormal sömn schema pga olika arbetsskift. I en normal vuxen, kortisol nivåerna ligger mellan 5 till 31 mikrogram per deciliter (mikrogram /dL) på morgonen och 3 till 13 mikrogram /dL på eftermiddagen. Normala nivåer är lägre för barn och ännu mindre för nyfödda.

höga

Cushings syndrom är ett resultat av överaktiva binjurar producerar för mycket kortisol orsakas oftast av en godartad tumör binjurarna eller en tumör i hypofysen. Symtom på Cushings syndrom är obesitas, hud som lätt får blåmärken, högt blodtryck och förhöjt blodsocker. Andra faktorer kan höja kortisol nivåer, också, bland annat graviditet, utanför stress, sjukdom, hypertyreoidism och vissa mediciner.

Låga nivåer

Om kortisol nivåerna är låga, kan det bero på Addisons sjukdom. Detta inträffar när låga nivåer är resultatet av binjuren skador. Addisons sjukdom är sällsynta (påverkar om en till fyra av 100. 000 människor i USA). Symtomen inkluderar viktminskning, lågt blodtryck, uttorkning och utmattning. Hypotyreos och steroidhormoner kan också vara orsaken till låga nivåer av kortisol.

Test

kortisolnivåer är viktigt att kontrollera eftersom onormala nivåer kan tyda på vissa sjukdomar, inklusive Cushing's syndrom och Addisons sjukdom. Tester kan visa om binjuren är överaktiv eller underactive. Blodprov tas över tid för att avgöra om kortisolet är genomgående hög eller kontinuerligt låg. Andra sätt att testa kortisolnivåer är genom urinprov och saliv. Blod är dock den mest använda och mest effektiva.

Upprätthålla sunda nivåer

Det är viktigt för en persons hälsa, fysiskt och psykiskt, för att upprätthålla sunda nivåer av kortisol. För dem som har krävande livsstil, är det bra att lära sig olika avstressande aktiviteter. Det kan vara allt från yoga till behandlingen för att ta tupplurar. Äta mer mat, speciellt med mer kolhydrater, kan också leda till högre sekret av kortisol. Visst få testas om du tror att dina nivåer beror på mer allvarliga faktorer som Cushings syndrom eller Addisons sjukdom. Justera din livsstil kan vara den enklaste och mest hälsosamma svara för att upprätthålla sunda kortisolnivåer.

Previous:nothing Next:bröst-tillväxt problem

Relaterade artiklar


 • hur du kan skydda ditt barn från H1N1
 • kan du ha en normal period & vara gravid?
 • tecken och symtom på anemi under en graviditet
 • det bästa sättet att hålla sig frisk i ett flygplan
 • mest effektiva demens droger
 • hur man ska leva för att vara 100 år ung
 • 10 hälso-frågor
 • hur du väljer en advokat
 • hem drog detox metoder
 • klimakteriet och ilska
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com