om receptfria smärta medicin

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-09-06
Receptfria läkemedel smärta är mer bekvämt, men inte nödvändigtvis säkrare än receptbelagda läkemedel smärta. Vid den rekommenderade doseringen, biverkningar för de flesta människor är oftast minimal. Men konsekvenserna av oavsiktlig överdosering eller läkemedelsinducerad allergi är allvarliga. Blödningar i magen eller leversvikt, utan vanliga, är möjliga effekter av som alla borde vara medvetna

Typer

De flesta receptfria läkemedel smärta klassificeras som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Naproxen, acetylsalicylsyra och ibuprofen är alla receptfria NSAID. Paracetamol finns i en annan klass, och inte betraktas som ett NSAID.

Dessa läkemedel är oftast tillgängliga som tabletter och vätskefylld kapslar. Dessutom flytande kalla lättnad mediciner innehåller ofta smärtstillande.

Funktioner

aspirin, ibuprofen och naproxen lindra smärta genom att blockera produktionen av vissa kemikalier som stimulerar nerverna att skicka smärtsignaler till hjärnan. Den kemiska processen blockeras av acetylsalicylsyra och andra NSAID är samma process som ansvarar för inflammation-vilket är anledningen till dessa läkemedel minska både smärta och svullnad.

Acetaminophen minskar smärta på ungefär samma sätt, förutom att det bara stör det enzym som ansvarar för smärta sensationer och inte minska inflammation.

Tidsplan

Receptfria smärtstillande börja lindra smärtan inom en halvtimme. Läkemedlets effekter pågå i 4 till 6 timmar, beroende på intensiteten av smärta och din fysiologi. Kontakta din läkare om du planerar att använda smärta läkemedel för mer än 1 vecka. Längre användning ökar dina chanser att negativa biverkningar.

Effekter

Aspirin inte bara lindrar smärta, feber och svullnad, men tunnar ut blodet och (med regelbundna till låga doser) vidgar blodkärlen. På grund av detta, förhindrar acetylsalicylsyra blodproppar, och rekommenderas därför för personer som löper risk för hjärtinfarkt eller stroke.

ibuprofen och naproxen minskar feber, smärta och inflammation och är skonsammare mot magen än acetylsalicylsyra. Men varken är anti-koagulering förmåga acetylsalicylsyra.

Acetaminophen minskar smärta och sänker feber, men är inte effektivt för svullnad /inflammation.

Varning

Acetaminophen orsakar leverskador när det tas inom högre än rekommenderade doser, eller när det används av de som dricker alkohol. Du ska inte ta paracetamol om du regelbundet dricker alkohol, även om du bara har en eller två drinkar per dag.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka gastrointestinal blödning, eftersom de tunna fodret. Du ökar detta risken för blödningar om du konsumerar alkohol. Dessutom, eftersom acetylsalicylsyra tunnar blod, ta inte det om du har en skada som blöder, och speciellt inte om du kanske har några inre skador.

Oavsett om du är skadad, kommer acetylsalicylsyra orsaka stora blödningar om du tar det i stora mängder.

Överväganden

Receptfria läkemedel kan interagera med andra läkemedel. Läs varningstexter noga och kontakta din läkare eller apotekspersonal om andra läkemedel du tar.

Acetaminophen kallas paracetamol i många delar av världen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:vad är en äldreomsorg rådgivare?

Relaterade artiklar


 • hur är navelsträngsblod transplanteras?
 • kan potten göra män infertila?
 • hur att föda naturligt
 • hur man kan vara mer hälsosam
 • Hur undvika att få en tarm-virus med tranbärsjuice
 • som tvål dödar bakterier bäst?
 • om cetaphil
 • är bröstförstoring piller säkert?
 • hur man får barn att leva en hälsosam livsstil
 • det mänskliga embryots utveckling?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com