etiska frågor i navelsträngsblod bank

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-07-12
Navelsträngsblod innehåller stamceller, som kan vara värdefulla för att behandla tillstånd som blodsjukdomar och vissa cancerformer. Eftersom navelsträngsblod är i allmänhet kasseras efter ett barn föds, dessa stamceller är fria från många av de etiska frågor som embryonala stamceller har. Dock fortfarande navelsträngsblod bank kontroversiell, med ett antal etiska överväganden

Tidsplan

En viktig fråga kring navel bank navelsträngsblod innebär när de samlas in. Många set rekommenderar insamling av navelsträngsblod efter förlossningen av barnet och före leverans av moderkakan. Även om detta maximerar mängden navelsträngsblod tillgänglig för avhämtning, försenar navelsträngen fastspänning och skärande kan gynna barnet, eftersom överföringen av syre och blod celler från moderkakan till barnet får fortsätta i flera minuter efter födseln. Även tidpunkten för navelsträngen fastspänning och skärande är fortfarande kontroversiell, navelsträngsblod banker är överens om att samla in navelsträngsblod är säker, och inte skadar barnet.

Typer

De flesta etiska frågor i navelsträngsblod bank centrum kring privata banker navelsträngsblod. Dessa banker marknadsför sina tjänster till nyblivna föräldrar och familjer avgift för att samla in och lagra navelsträngsblod för eventuell användning i sina egna barn, eller en familjemedlem. Däremot offentliga banker matchar de som behöver transplantationer med donerat blod från navelsträngen. När människor använder Private Banking navelsträngsblod snarare än allmänheten, färre sladd enheter blod kan vara tillgängliga för mottagare som behöver det, medan de flesta av de privatägda bankas navelsträngsblod står outnyttjad.

Missuppfattningar

En av de viktigaste kontroverserna kring Private Banking navelsträngsblod har att göra med hur företag marknadsför sina tjänster till föräldrar. Dessa företag jämför ofta blod bank sladd till försäkring, om barnet någonsin utvecklar vissa sjukdomstillstånd. Men i de flesta fall kan läkarna inte använda en bebis eget navelsträngsblod för behandling, eftersom det kan redan innehålla samma sjukdom. Dessutom är merparten av navelsträngsblod enheter inte är tillräckligt stora för vuxna transplantationer, och många inte är tillräckligt stora även för barn. Samtidigt som privata banker främja den potentiella nyttan av navelsträngsblod bank, inte alla av dem ge realistisk information om navelsträngsblod används, och kan spela på föräldrars rädsla.

Betydelse

Offentliga banker inte betalt givare för navelsträngsblod bank , även om vissa täcker inte några avgifter på sjukhuset får ta ut för att samla in det. Dessa kostnader, tillsammans med det faktum att de flesta offentliga banker är inte tillgängliga i alla områden, kan göra vissa familjer inte kan eller vill donera navelsträngsblod. Privata banker avgift typiskt familjer flera tusen dollar i insamling och lagring avgifter. Detta begränsar antalet föräldrar som har råd att bank navelsträngsblod för sina barn. De flesta människor i minoritet eller blandad etnisk bakgrund har svårare att hitta en match från en offentlig bank, och kostnaderna kan göra sina familjer mindre benägna att ha privata navelsträngsblod tillgängliga.

Geografi

Privat navelsträngsblod bank utan specifik medicinsk orsak är förbjudet Frankrike och Italien. Europeiska gruppen för etik inom vetenskap och ny teknik gjort ett uttalande mot den under 2004, baserat på uppfattningen att det fanns få belägg för att privata navelsträngsblod bank skulle kunna uppnå de fördelar som hävdade att erbjuda. År 2007 utfärdade American Academy of Pediatrics (AAP) ett uttalande stödja offentliga bank navelsträngsblod bara, och avskräcka private banking såvida det inte finns ett syskon som har en sjukdom behandlas med blod från navelsträngen. American College of obstetriker och gynekologer (ACOG) och American Society for Blood and Marrow Transplantation för en liknande politik. Worldwide, lagar och åsikter navelsträngsblod bank får fortsätta att förändras när nya behandlingsmetoder utvecklas.

Previous:nothing Next:Hur fungerar en triglycerid arbete?

Relaterade artiklar


 • hur man ska hantera ett äktenskap under infertilitet
 • hur man ska behandla höga östrogen nivåer
 • hur du ger dig själv stygn
 • hur man förbereder för din mammogram
 • hur man använder sysslor för att bygga ditt barns kärna muskler
 • hur man gör brösten mindre
 • hur att upprätthålla en god hygien
 • om ursprunget för hygien
 • hur man kan sluta röka och sluta för alltid som du lovat dig själv
 • Hur man testar om ryggmärgsbråck
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com