vilken befattning ska en bebis sova i?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-07-16
De flesta barn ska alltid sova på rygg, eftersom denna ställning kan bidra till att förebygga risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Sedan 1992 har American Academy of Pediatrics (AAP) rekommenderas att sätta barn "somna" som ett sätt att minska plötslig spädbarnsdöd. Under den tiden har SIDS dödsfall minskade med 50 procent

Förebyggande /Lösning

Även barn kan hitta liggandes på sidan eller magar tröstande, den säkraste sättet för dem att sova ligger på rygg. Bebisar som sover på mage är mer benägna att rebreathe luft, har pauser att andas eller kvävas. Bebisar som sover på sidan kan oavsiktligt rulla över på magen och inte kan flytta sig. Experter rekommenderar nu att spädbarn sover på rygg på natten och vid tupplurar.

Expert Insight

Föräldrarna kan oroa sig för att sätta barn att sova på rygg kommer att öka risken för dem kvävning om de spotta upp eller kräkas . I själva verket har experterna funnit att barn som sover på rygg är faktiskt mindre som att kvävas. De föräldrar som känner att spädbarn sova lugnare på magen eller sidorna kan vara bra att prova andra tekniker, såsom lindor, att hjälpa dem att somna och ge dem tid på mage när de är vakna.

Överväganden

Bebisar som har sura uppstötningar eller särskilda medicinska behov kan behöva sova i en vinkel, med huvudet upp, snarare än platt på ryggen. Var noga med att kontrollera med ditt barns barnläkare för instruktioner. Föräldrar kan använda fast, speciellt kilformade kuddar avsedda för spädbarn, eller de kan ha barnet sova i en gunga, som Amby Motion Bed. Även barn med sura uppstötningar eller för tidigt födda barn bör fortfarande sover på rygg om inte en barnläkare specifikt rekommenderat något annat.

Missuppfattningar

Vissa produkter, såsom sömn lägesställare, får åberopa för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd eller förhindra att barnet av rullande över under sömnen. Rekommenderar dock American Academy of Pediatrics (AAP) för användning av sådana produkter, eftersom sömn lägesställare inte har bevisats säker och effektiv och ofta använd skum kuddar som faktiskt skulle kunna öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Även med den tid spädbarn kan rulla över på egen hand, de redan har en lägre risk för plötslig spädbarnsdöd.

Varning

Förutom att sätta barn att sova på rygg, föräldrar måste se till att barnets sömn miljön är säker. Mjuka sängkläder, kuddar, filtar eller uppstoppade djur alla kan bli kvävning faror. Att sätta barnet på en osäker sömn yta, t. ex. en soffa, kudde eller mjuk madrass, kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd, även om barnet är på hans eller hennes rygg. Föräldrarna bör se till att andra vårdgivare, till exempel mor-och farföräldrar eller daghem, också lägga barnet på rygg för att sova och följa säker sova riktlinjer.

Previous:nothing Next:vad luftfuktigheten bör du ställa din avfuktare på?

Relaterade artiklar


 • hur man skall avgöra midjan till hip ratio
 • hur kan man få en speciella behov barn
 • hur man ser klarögd naturligt
 • hur man skär ner på rökningen
 • hur man förhindrar en positiv grupp B-streptokocker test
 • hur man får ett bekvämt liv
 • om hamstrings
 • hur man vara beredd på nödsituationer
 • Hur en dödsruna får lämnas till en tidning?
 • hur man ska behandla svullnad under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com