om funktionen av prostata

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-08-23
Prostatan är en liten körtel som är en del av det manliga reproduktiva systemet. Det ligger strax under urinblåsan framför ändtarmen. Det omsluter den övre delen av urinröret, röret som tömmer urin från blåsan. Prostatakörteln är ungefär lika stor som en valnöt och är delvis glandular och delvis muskulös

Funktion

Den primära funktionen av prostatakörteln är att producera och lagra en lätt basisk ämne som ingår i sädesvätskan som ger näring och transporterar spermier. Den vätska som produceras av prostatakörteln utgör cirka 10 till 30 procent av hela volymen av sädesvätskan. Prostatakörteln utför också en sekundär funktion i det manliga reproduktiva systemet. Den innehåller musklerna som stöd i utvisningen av sperma under ejakulation.

Överväganden

De flesta män, när de blir äldre, måste ta itu med förstoring av prostata. Körteln är normalt ungefär lika stor som en ärta vid födelsen och växer till storleken av en valnöt som ung vuxen ålder. En förstorad prostata är resultatet av en andra tillväxtfas som vanligtvis inträffar runt det sena 40-talet. Under denna period, de celler i mitten av körteln börjar reproducera snabbare och prostata blir förstorad. Den utvidgade körtlar constricts ofta urinröret och kan delvis blockera urinflödet.

Effekter

Cancer i prostatakörteln är mycket vanligt. Ungefär en av sex män i USA påverkas av prostatacancer någon gång i livet. De flesta typer av prostatacancer växer långsamt och stanna begränsad till prostatakörteln för en lång tid. Dessa typer kräver lite, om någon, behandling. Andra typer av prostatacancer spred sig snabbt och är mycket aggressiva.

Varning

Nyckeln till att överleva prostatacancer är tidig upptäckt och behandling. Betydande symtom är vanligtvis inte närvarande under den cancer tidiga stadier. Och när symtomen verkar, är de ofta samma symptom som delas av gynnsamma förhållanden, t. ex. en förstorad prostata eller en infektion i prostatan. Rutinmässig screening för att upptäcka cancer tidigt är viktigt. Annars kan sjukdomen sprida sig och gå vidare till senare skeden innan några symtom är närvarande.

Missuppfattningar

Många tror att en diagnos av prostatacancer är mycket värre än den faktiskt är. Det fanns en tid då det ansågs vara mycket allvarligare än den är idag. Behandlingsalternativ har betydligt bättre. Cancern har över 90 procent bota när de upptäcks och behandlas tidigt.

Previous:nothing Next:Var finns lymfkörtlar belägna?

Relaterade artiklar


 • hur man undviker en onödig induktion
 • hur man köper försäkring resa hälsa
 • Hur man testar om ryggmärgsbråck
 • hur man kan förebygga munsår
 • hur du kan hjälpa dina barn med hjärnans utveckling
 • hur man förebygger första gradens brännskador
 • hur du utför en inspektion hem säkerhet
 • hur att skydda ditt barn från mässling
 • hur man identifierar komplexa regionala smärtsyndrom
 • hur man får över influensa snabbt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com