hur man kan hjälpa någon med makuladegeneration

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-11-20
Makuladegeneration är den vanligaste orsaken till nedsatt syn och blindhet hos äldre amerikaner. Den orsakas av degeneration av gula fläcken, den del av näthinnan som ansvarar för central syn. Förlust av synen påverkar dagliga rutiner och fritidsaktiviteter, och kan orsaka ångest och depression. Nedan är några saker som familjemedlemmar och vänner till personer med makuladegeneration kan göra för att hjälpa
1.
Kommunicera klart. Ge tydlig återkoppling och riktningar. En person med makuladegeneration kanske inte kan läsa gester eller ansiktsuttryck. När du ser honom, identifiera dig. Fråga honom vad han kan se och vad han behöver hjälp med att göra. Skriv anteckningar klart i stora svarta bokstäver.
2.
Hjälp anpassa sin miljö så att det dagliga livet är inte så svårt. Fråga vad han har problem med och tänka ut sätt att göra det lättare. Installera nya belysningsarmaturer. Label spis och tvätt ringer maskin. Reprint eller skriva om saker i stort typsnitt. Placera färgad tejp på kanterna av stegen. Justera inställningar dator webbläsare till stor stil.
3.
Ge synsvaga gåvor gillar att prata räknemaskiner, stor-knappen telefoner och prylar, och stora objekt skrivs ut. Ge objekt som kan uppmuntra till nya hobbyer, som böcker eller tidningar på kassett.
4.
Gör miljön förutsägbara. Som används ofta bör förvaras på särskilda platser och inte flyttas runt, och de alltid bör åter placeras i dessa utsedda platser efter de tas upp och användas. Om det finns förändringar i layouten för en butik eller annan etablering som han frekventerar, hjälpa till att guida honom genom den förändrade omgivningen.
5.
Erbjud hjälp med att skriva checkar, läsa post och andra uppgifter, men inte bara göra det. Låt honom att göra så mycket för sig själv som han kan.
6.
Var på jakt efter tecken på depression. Uppmuntra honom att ta upp nya hobbies eller gå med i en stödgrupp eller en annan grupp att hålla aktiv.
7.
Uppmuntra honom att ta ett vitamintillskott. Det finns bevis för att vitamin C och E, betakaroten, koppar och zink kan bromsa eller stoppa degeneration.


Previous:nothing Next:hur man diskutera preventivmedel med en tonåring

Relaterade artiklar


 • hur man bygger en AA-nät
 • hur platsen vattkoppor effekter vaccin sida
 • hur man ska leva i nuet
 • hur man förhindrar inflammation i lilla bäckenet
 • hur man vet när en familjemedlem behöver ett ingripande
 • hur korrekt trimma tånaglar
 • hur man hanterar tonåringar sömnlöshet
 • hur man håller barnen aktiva i vinter
 • hur till stol ett AA-möte
 • hur platsen en berusad
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com