Ero Lewis-happoa ja BaseLewis happo vs Base

Hapot ja emäkset ovat hyvin erilaisia ​​keskenään. On olemassa erilaisia ​​määritelmiä happoja ja emäksiä, mutta Lewisin hapolla viitataan erityisesti määritelmään happoa, joka julkaistiin vuonna 1923 Gilbert N. Lewis. Yleisesti Lewis-happoa pidetään akseptori elektroni-pareja, kun taas Lewis-emäs katsotaan olevan luovuttajan elektroneja paria.

Lewis-happoa

Lewis-happo on happo aine, joka hyväksyy yksinäinen tai yksi pari elektroneja muusta molekyylistä täydentämään omaa vakaa ryhmä atomi. Esimerkiksi H + hyväksyy elektroniparin saattamaan vakaa ryhmä, joten se on Lewis-happo, koska H + vaatii 2 elektroneja.

Toinen tapa määritellä Lewisin happoa, joka on hyväksynyt IUPAC on toteavasta Lewis-happo on molekyyli kokonaisuus, joka hyväksyy elektroni-pari, ja näin reagoi Lewisin emäs, jotta saadaan Lewis addukti. Reaktio, joka tapahtuu välillä Lewisin hapon ja Lewis-emäksen, että hapot hyväksyä elektroni-paria, kun taas Lewis-emäs lahjoittaa niitä. Tärkeimmät kriteerit takana reaktio on tuotantoon; 'adduktia' eikä siirtymä reaktio.

Lewis-happo on klassisesti rajoittuu lajeihin, jotka ovat tyhjiä p kiertoradan ja kutsutaan trigonal Planar lajeja, esimerkiksi BR3. Täällä R voi olla joko halogenidi tai orgaanisen substituentin.

Lewisin emäsLewis-emästä voidaan määritellä lajin tai perusaineiksi joka lahjoittaa yksittäinen elektronipari Lewis happoja, jotta he voisivat muodostaa Lewis addukti. Let 's katso esimerkki NH3 ja OH-. Ne ovat molemmat Lewis-emäksiä, koska ne voivat lahjoittaa parin elektronin Lewisin happoja.

NH3 antaa yksinäinen elektroni parin Me3B kemiallisessa reaktiossa ja muodostaa Me3BNH3 joka on Lewis addukti. Me3B on Lewis-happo, joka hyväksyy parin elektronin NH3.

On olemassa joitakin yhdisteitä, jotka toimivat sekä Lewis-hapot ja Lewis-emäkset. Nämä lajit on kyky joko hyväksyä electronCpair tai lahjoittaa elektroni pari. Kun ne hyväksyvät elektronipari tai yksinäinen elektronipari ne toimivat Lewis-happoa. Kun he lahjoittavat yksinäinen elektronipari, ne toimivat Lewis-emäs; esimerkiksi vettä ja H2O. Nämä yhdisteet toimivat kuten molemmat Lewisin happoa tai Lewis-emäs riippuen kemiallisen reaktion tapahtuu.

Yhteenveto